Jak na ŘEPU
Že jíst červenou řepu je zdravé, ví kde kdo, ale víte, že je třeba ji kupovat v bio kvalitě nebo od ověřeného farmáře?
Řepa má totiž schopnost vytahovat z těla škodliviny, ale ona je vytahuje neustále, tedy i ze země, ve které roste! Proto se může stát, že do sebe nechtěně dostanete naopak velké množství nežádoucích látek z běžně kupované varianty.
Ale kdo se má se syrovou dělat? Umažu si celou kuchyň!

Vím, je nejsnazší koupit ji už předvařenou, ale tu se mi v bio kvalitě nepodařilo sehnat, a tak jsem začala vymýšlet, JAK NA ŘEPU...
Jsem příznivcem zastánců kteří tvrdí, že nejvíc vitamínů se u ovoce a zeleniny vyskytuje často hned pod šlupkou. Proto, když kupuju ověřenou kvalitu (alespoň v to věřím, tedy bez postřiků apod.) zásadně ovoce a zeleninu neloupu. Ani řepu. Pečlivě umyju, ještě ve dřezu odkrojím nehezký vršek i spodek a dám přímo do hrnce. Pak už jen opláchnu nůž, ruce a mám čisto.
S lehce povařenou řepou (nebo upečenou v alobalu) se pak už snadno pracuje. A když náhodou krájím na menší kousky, prkýnko si předem trochu namočím a lze ho pak snadno omýt.
Řepa se dá použít nasladko, naslano, pečená, vařená, smažená, do polévek a nebo syrová do salátu nebo džusu. Při nákupu dejte pozor, aby byly bulvy spíš menší, tvrdší a neplesnivé!
Přikládám odkaz o zdraví prospěšných látkách ukrytých v řepě a inspiraci, jak doma nejvíc chutná nám:
Lehce smažené plátky řepy s kozím sýrem, rukolou, ořechy a medem. Přímo luxusní! (obrázek níž - dětská varianta se salátem místo rukoly)
Řepa pečená s brambory nebo batáty jako příloha k masu. Mňam!
Bořč nebo jakákoliv jiná zeleninová polévka.
Skvělá je i v koláči, brownies apod., dodá těstu vláčnost.

https://www.celostnimedicina.cz/cervena-repa
A jak chutná nejvíc vám? Máte oblíbený recept?
Tak pevné zdraví, dobrou chuť a ať se povede!
Recepty:
Obložený talíř s řepou
Doma předvařenou řepu nakrájím na tenké plátky, osolím, opepřím a na troše oleje osmažím na pánvi z obou stran. Vyskládám na talíř, zakápnu medem nebo sirupem, přidám zrající kozí sýr, navrch listy rukoly, zakápnu olivovým olejem a posypu ořechy. Synovi dělám s klasickým salátem a přidám brusinky. Milujeme doma všichni!
Pečená řepa s batátama
Batáty nakrájím na měsíčky, dám do pánve a zakápnu olejem a zaliju trochou vody. Nechám pár minut dusit pod pokličkou, pak odklopím, přidám doma předvařenou nakrájenou řepu, provensálské koření nebo rozmarýn a tymián, nechám vodu odpařit a dozlatova opeču. Zakápnu medem, citrónem a přidám třeba k nějakému chutnému masu!
Ještě mě napadla naše oblíbená varianta na pečenou řepu s bramborama:
V troubě upeču na měsíčky nakrájenou syrovou řepu, brambory, cibuli a na drobno nakrájený česnek. Přidám rozmarýn, tymián, osolím a zakápnu olivovým olejem. Většinou jídlo peču rovnou s kuřátkem a mám vše za hodinku najednou hotové.
Přeju, ať se vám povede a chutná!