BEZMASÝ týden I

26.05.2020

Co Vy a maso?

Maso miluju, ale myslím, že záleží na kvalitě i kvantitě a také faktu, jestli jsme všeobecně zdraví nebo se léčíme s vážnou nemocí, nicméně vědeckých výzkumů, teorií, názorů a různých přístupů jsou stovky...

Zrovna nedávno jsem před spaním narazila opět na jeden článek, tentokrát v časopisu National Geographic a to o potravinách přispívajících k dlouhověkosti. Strava v oblastech s nejvyšším výskytem stoletých lidí na planetě je různorodá, ale prolíná se tím, že se skládá převážně z obilovin, zeleniny (hlavně listové), ořechů a luštěnin (fazolí). Maso jedí jen výjimečně.

A tak manžel navrhnul:

Co si dát zase po roce BEZMASÝ TÝDEN?

Jasně, vegetariáni si teď nejspíš odfrknou a chápu je, ale pro naši rodinu je tahle varianta zvládnutelná, praktikujeme ji už několik let a nikdo při ní nehladoví, já si v kuchyni nervu vlasy, co zase uvařit a tělu to, myslíme si i cítíme, prospívá.

A jak jste na tom s masem Vy?
Zkuste si spočítat, kolikrát jste ho jedli za poslední 3 dny.

(A počítají se i ryby.)

Přikládám inspiraci níž pro ty z vás, kteří by chtěli zkusit omezit na pár dní pokrmy s masem. Myslím, že se to dá hravě zvládnout. Skoro vždy se to u nás protáhne na týdny dva.

1. Spaghetti "NEcarbonara" s chřestem
2. Rýžové nudle s mrkví, klíčky mungo, vaječnou omeletou a opraženými sezamovými semínky
3. Hráškové rizoto s balkánským sýrem a burskými oříšky
4. Milované ratatouille
5. Gnochi s grilovanou cuketou, lilkem, paprikou a posypané sýrem
6. Těstoviny se smaženou hlívou, sušenými rajčaty a jarní cibulkou
7. Quiche se špenátem a smetanou
8. Frittata s brambůrkama a žampióny
9. Kuskus s osmaženou zeleninkou a tvrdým sýrem
10. Kukuřičné placičky aneb karbanátky trochu jinak

Receptů je spousta. CO CHUTNÁ VÁM?🙂 Máte něco oblíbeného? Pojďme se vzájemně inspirovat...

Kromě sladkých jídel a zeleninových polévek také kamarádka Helena Vaňková přidala tip na zajímavou alternativu české kuchyně v podobě sýru halloumi. Je moc dobrý jen tak smažený na pánvi se zeleninou.

V diskuzi na stránce @DekujemeZeMy také děkuji Soně Fryščákové za připomenutí dalších náhražek masa v podobě tofu, tempehu a dalších. 

Děkujeme, žy my - Kristýna Kudelová
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky