KARRIII
Když jsem čekala třetí miminko, Šárku, honily mě stále chutě na indickou kuchyni. Kurkuma, kari a jiné ostré koření byly, k překvapení všech členů domácnosti, "moje nej". Nevím, jestli se ve mně probudily mé maďarské kořeny, ale objevila jsem díky těhotenství nový - jiný - svět vaření. Jak jsem se později dočetla, i velmi zdravý!
Kari, stejně jako kurkuma, obsahuje velice zdravý kurkumin, u kterého vědci prokázali, mimo jiné, silné protizánětlivé účinky. Také dokáže pomoct při komplikacích trávicího ústrojí, regeneruje jaterní buňky, čímž příznivě působí na klouby (velice zkráceně; více informací v přiloženém odkazu). Poslední dobou se pozornost vědců zaměřuje i na jeho protirakovinné účinky (zejména rakovinu prsu).
S KURKUMINEM JE ALE TŘEBA DO VAŘENÍ PŘIDAT I TROCHU PEPŘE!
V kurkumě je totiž kurkuminu jen cca 3% a ještě o něco méně se ho vstřebá do našeho těla. V kombinaci s piperinem obsaženým v černém pepři ale dělají zázraky a množství vstřebané do krve se zněkolikanásobí (prý až 20x).
A KAM S NÍM?
Nejraději máme kari a kurkumu na kuřátku s kokosovým mlékem a sušeným ovocem (viz foto), nebo jím kořením maso, grilovanou cuketu případně asijskou polévku.
PS: Mám osvědčené, že kuře na kari chutná i dětem! A nejen našemu :-). Kari, kurkuma a sušený zázvor v kombinaci s kokosovým mlékem a sušeným ovocem totiž po upečení vůbec nepálí!
Tak ať vám chutná!
Recepty
Kuře na kari
Nejlépe kuřecí prsa okořením kari, kurkumou (sušeným zázvorem), osolím, opepřím a zaliju kokosovým mlékem. Navrch přidám rozinky, meruňky a na hodinku dám péct do trouby. K jídlu se výborně hodí rýže, bulgur nebo ječné kroupy. Dobrou chuť!