LILEK alias baklažán

Když jsme před lety navštívili dietologa v centru celostní medicíny, jedno z doporučení znělo:
Žádný lilek, rajčata, papriky ani brambory!
- ZELENINOVÉ LASAGNE
- RATATOUILLE
- Zapečený LILEK SE SÝREM (někdy i SLANINOU)
- BABA GANOUSH (dip z pečených lilků) - hmm, dlooouho jsem nedělala, měla bych zas vyrobit.
- ZÁVITKY z opečených plátků lilku potřených bazalkovým pestem a plněných mozzarellou. Netradiční chuťovka a jak na ni teď myslím, přivolává mi slunce a pohodu.
(Patří totiž společně do čeledi lilkovitých a obsahují alkaloidy nevhodné pro lidi s autoimunitním onemocněním nebo s "propustným střevem". To prý může vzniknout po chemoterapii.)
ALE!
Když je člověk v pořádku, je naopak lilek pro tělo SUPERPOTRAVINOU!
Tepelnou úpravou se množství alkaloidů v něm sníží a tělu prospívá např. k správnému fungování mozku, podporuje dobrý zrak, posiluje obranyschopnost, snižuje cholesterol a doporučuje se i při redukčních dietách.
Obsahuje mj. beta-karoten, vitamin B7, draslík, železo, hořčík, zinek, mangan a dočetla jsem se i, že "obšťastňuje nervy". Arabové a španělé ho také považují za přírodní afrodiziakum.
My ho doma jíme pravidelně a VAŘÍM z něj:
Pro zpestření:

A CO VY? Jíte? Vaříte? Klidně napište, jestli máte TIP, ráda zkusím něco nového. Prostě INSPIRACE :-)
Tak kraaasné jaro přátelé, kamarádi
Zdroje: