LILEK alias baklažán

06.05.2021

    Když jsme před lety navštívili dietologa v centru celostní medicíny, jedno z doporučení znělo: 

    Žádný lilek, rajčata, papriky ani brambory!


    (Patří totiž společně do čeledi lilkovitých a obsahují alkaloidy nevhodné pro lidi s autoimunitním onemocněním nebo s "propustným střevem". To prý může vzniknout po chemoterapii.)

    ALE!

    Když je člověk v pořádku, je naopak lilek pro tělo SUPERPOTRAVINOU!

    Tepelnou úpravou se množství alkaloidů v něm sníží a tělu prospívá např. k správnému fungování mozku, podporuje dobrý zrak, posiluje obranyschopnost, snižuje cholesterol a doporučuje se i při redukčních dietách.

    Obsahuje mj. beta-karoten, vitamin B7, draslík, železo, hořčík, zinek, mangan a dočetla jsem se i, že "obšťastňuje nervy". Arabové a španělé ho také považují za přírodní afrodiziakum.

    My ho doma jíme pravidelně a VAŘÍM z něj:

    • ZELENINOVÉ LASAGNE
    • RATATOUILLE
    • Zapečený LILEK SE SÝREM (někdy i SLANINOU)

    Pro zpestření: 

    • BABA GANOUSH (dip z pečených lilků) - hmm, dlooouho jsem nedělala, měla bych zas vyrobit. 
    • ZÁVITKY z opečených plátků lilku potřených bazalkovým pestem a plněných mozzarellou. Netradiční chuťovka a jak na ni teď myslím, přivolává mi slunce a pohodu.

A CO VY? Jíte? Vaříte? Klidně napište, jestli máte TIP, ráda zkusím něco nového. Prostě INSPIRACE :-)

Tak kraaasné jaro přátelé, kamarádi

Zdroje:

https://www.celostnimedicina.cz/super-potraviny

https://zanetakremsa.cz/nightshades-lilkovita-zelenina/

Děkujeme, žy my - Kristýna Kudelová
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky