Nenáviděný i milovaný ZÁZVOR
Na to, že jsem se mu celý život vyhýbala, s překvapením zjišťuju, že máme zázvoru doma docela dost... Je libo sušený, naložený v medu, "sushi" verze nebo v kimchi? Dnes jsem poprvé zkoušela domácí zázvorovou limonádu. Byla výborná!
Někteří ho milují, ale mně (stejně jako spoustě mých přátel) prostě nechutnal. Nejedla jsem ho, i když jsem věděla, jak moc je zdravý.
Jenže je rozdíl, když nemusím, nechci, ale klouby na rukou bolí a tak zjišťuju a zkouším, co se dá... Pak nezbývá než začít překonávat sama sebe a žvýkat kousek po kousku tu příšernou pálivou věc. Ale to bylo před třemi lety. Dneska zázvor miluju!

A proč to všechno?
Je to "VŠELÉK"!
Každý ždibec se počítá, a to nejen když vás ofoukne klimatizace nebo prochladnete v plavkách a teče vám rýma uprostřed léta!
Zázvor dokáže ulevit i od nevolnosti; zmírňuje bolest svalů, když si dáte do těla; působí protizánětlivě (jsou prokázané účinky při artróze, které se snažím vyhnout já); snižuje hladinu cukru v krvi; může pomoci při prevenci rakoviny; podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému; může zlepšit fungování mozku a chránit před Alzheimerovou nemocí.
A přikládám malý TIP na závěr:
Čerstvý se mi častokrát zkazil, a tak jsem ho teď poprvé naložila nakrájený na plátky do medu a použila do limonády a čaje. Děkuju Andrej Balázsové za radu! Funguje to skvěle!
Níž přikládám zdroje a přeju vám všem pevné zdraví!

Tvoje strava je tvůj osud - Josef Jonáš, Jiří Kuchař
https://cs.medlicker.com/1230-zazvor