Tak trochu LEPKOVÁ strava
Když jsme před pár lety dostali od homeopatky doporučení omezit lepek u manžela i dcerky, začala jsem v kuchyni objevovat úplně nový svět.
(Možná ten svět znáte a neznamená pro Vás nic nového a možná je to i tak malá inspirace...)
První měsíce byly krušné a dnes bych na to šla úplně jinak, nicméně momentálně se lepku nevyhýbáme (NEMUSÍME!) jen se snažíme jíst potraviny, kde ho není tolik (např. v pšenici může představovat až 80% bílkovinné složky) a nebo ho obsahují v jiné podobě (žito, oves).
O lepku, alias glutenu, a jeho dopadu na naše tělo se rozepisovat nebudu. Existují už hromady knih a je velký rozdíl, pokud máte prokázanou alergii nebo jinou formu intolerance, léčíte se s vážnou nemocí (a je Vám doporučena dieta) nebo chcete svému tělu "JEN" TAK TROCHU ULEVIT jako my.
Nicméně první, po čem jsem tehdy v obchodě sáhla, byly připravené bezlepkové polotovary, které (nemusí) ale často obsahují pšeničný škrob deprotienovaný a spoustu různých příměsí jako např. dextróza, guma guar, kyselina citronová, sójový lecitin, kyselina askorbová apod.
Celostní lékařka mi tehdy se zděšením řekla:
NÉ! Musíte to nahradit JINÝMI SUROVINAMI!
A tak jsem se v tom začala doslova plácat :-)
A KAM JSME DOSPĚLI?
Chleba kupujeme žitný (nebo zkuste z kraje alespoň žitno-pšeničný). Dá se hravě sehnat (nebo trochu náročněji upéct) a ano, člověk si na tu kyselejší chuť chvíli zvyká, ale v klasickém obchodě už často narazíte i na mňamózní žitné housky (uzly) nebo placky.
Krémové polévky a omáčky zahušťuju ideálně vařenou bramborou, žitným chlebem ("patku" si vždycky schovám do mrazáku a pak dám do omáčky a rozmixuju), rýžovou kaší nebo hraškou (v guláši chutná skvěle!).
Těstoviny se dají koupit v různých variantách a jsou chuťově vynikající. K dostání jsou např. kukuřičné, rýžové, fazolové, čočkové, hrachové, ale občas si dáme i "pravé italské" :-).
"Dětská" jídla:
Kaši dětem nedělám krupicovou, ale rýžovou, jáhlovou, ovesnou nebo pohankovou (v kombinaci s rýžovou) a palačinky a lívance připravuju z mouky čirokové, cizrnové, mandlové, kokosové nebo pohankové.
TIP: Když by to vašim ratolestem nechutnalo, nahraďte bílou mouku jen z části (například 1/3). Dodáte tak klasickému jídlu mnohem víc bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálních látek.
A pak je tady pečení!
To je trochu věda a vydalo by to na celý článek :-), nicméně pokud se nechcete strachovat u každého koláče a nemáte energii a čas zavádět v kuchyni něco úplně nového, zkuste ve svých receptech postupně nahradit část bílé mouky moukou přirozeně bezlepkovou - mandlovou, čirokovou, kokosovou, cizrnovou, kukuřičnou, moukou z quinoy, atp.
Těsto bývá většinou sušší a tolik nedrží, proto si můžete pomoct přidáním bramborového nebo kukuřičného škrobu a trochou vody. Uvidíte, že časem klasickou mouku potřebovat nebudete, ale v začátcích se mi hodila ;-)
TIP: Mouky, na jejichž specifičtější chuť jsme si doma museli trochu déle zvykat, byly pohanková a amarantová.
A čím občas hřešíme?
Řízkama od babičky, pizzou a dobrým českým pivem! :-D
Dobrou chuť vám všem a krásný den!
Přikládám inspiraci:
Lívance z mandlové a čirokové mouky
Bio špagety z červených fazolí adzuki s grilovanou sezónní zeleninkou
Hráškovo-mátová kaše s opečeným lososem a solí s příchutí medvědího česneku
Recepty
Jablečný tak trochu lepkový koláč
Suché suroviny:
300g mouky (nejčastěji čirokové + špaldové, dá se i rýžové, mandlové...),
150g třtinového cukru,
2 malé lžičky bezfosfátového kypřícího prášku,
1 malá lžička jedlé sody,
špetka soli.
Tekuté ingredience:
2 vejce,
2 lžíce medu,
¼ hrnku kokosového oleje,
¼ hrnku vlažného mléka
(přidám trochu vody podle konzistence těsta podle typu mouky).
Smíchám obě části a na závěr přidám šťávu z ⅓ citrónu. Navrším jablíčka nebo jiné ovoce a peču 50 min. při 170 stupních (horní/spodní ohřev).
Ať se povede! A když se první koláč s alternativní moukou nepovede, nevzdávejte to. Je to taková trochu hokus pokus alchymie :-).