Zelenina, která HŘEJE
Od ježíška jsem dostala knížky Evy Francové - Kuchařka ze Svatojánu. Jsou opravdu zajímavé. Jen, i sama autorka píše, že se musí do salátů v zimním období trochu nutit - no jo, zelenina by měla být na stole každý den.
Souhlasím a tak otvírám lednici a dívám se snad už posté na okurku, kterou bychom měli zpracovat než se zkazí. Jenže já na ni stále ještě nedostala chuť. Jako každou zimu mám studené ruce, ale i tak špekuluju, jak na ni - Jak na zeleninu?
Ale proč se máme nutit do salátů, když je tělo nechce? Vždyť dřív, před dobou nekonečně zásobovaných supermarketů produkty celého světa, žádné okurky touhle dobou nebyly. A když, tak jen kyselé!
A tak jsem si s chutí připomenula, že Tradiční čínská medicína i ayurvéda dělí potraviny na ty, které tělo ohřívají nebo naopak ochlazují. Záleží i na úpravě, ale není asi překvapením, že mezi ohřívající řadí například cibuli, česnek, pórek / rýži, celozrnné potraviny, ovesnou kaši / vlašské ořechy, mák, skořici, hřebíček, sušené ovoce, kakao / kvašenou či tepelně upravenou zeleninu; zatímco syrová tělo přirozeně ochlazuje stejně jako třeba tropické ovoce.
Takže přikládám snadný recept na famózní pečené zelí, které poslední dobou miluju! (Inspirace v pořadu Herbář, ale upravila si trochu po svém :-).)
A pomeranče, na viděnou v létě! Třeba v koktejlu ;-)
Recept:
Hlávku zelí nakrájíme na osminky, dáme péct na pečícím papíře potřené tukem a osolené. Pečeme cca 50' na 140° - horký vzduch.
Udělají se na okraji takové lupínky a uvnitř krásně teplé zelné srdíčko. Mňam.
Chutná výborně jen tak samotné na slano, třeba jako příloha k masu, ale ráda si z něj dělám teplý salát: na talíř přidám brusinky, ořechy, a zakapu balzamikovým octem smíchaným s medem.
PS: Zkusila jsem tentokrát se zelím upéct i jablíčka. Hmm, ideální večeře. Zkusíte se mnou?
Ať vám chutná!
Díka za myšlenku Romi Procházkové
Díky za inspiraci a info @ZdraváGurmánka
https://zdravagurmanka.flox.cz/fakta-o-strave/ochlazujici-a-zahrivajici-potraviny